меню

Тръмп открито напада всички учени, чиито открития му противоречат

Докато президентът Доналд Тръмп настоява да отвори отново странатавъпреки предупрежденията на лекарите за последствията от прекалено бързото движение по време на коронавирусната криза, той се нахвърли на учените, чиито заключения не харесва, съобщава АП.

На два пъти тази седмица Тръмп не само отхвърля констатациите от проучвания, но предложи – без доказателства – че техните автори са политически мотивирани и искали да подкопаят усилията му за отмяна на коронавирусните ограничения.

Първо беше проучване, финансирано отчасти от Националните здравни институти на неговото правителство, което предупреди за употребата на хидроксихлорохин, откривайки по-висока обща смъртност при пациенти с коронавирус, които са приемали лекарството, докато са в болница за ветерани. Тръмп и много от неговите съюзници обявяваха лекарството като чудодейно лекарство, а Тръмп тази седмица разкри, че го приема, за да се опита да се предпази от вируса – въпреки предупреждението на FDA миналия месец, че то трябва да се използва само в болнични условия или клинични проучвания поради риск от сериозни странични ефекти, включително животозастрашаващи сърдечни проблеми.

Lancet, едно от най-старите и най-уважавани медицински списания в света, публикува ново проучване в петък, което потвърждава тези открития.

“Ако погледнете едното проучване, единственото лошо проучване, те го даваха на хора, които бяха в много лоша форма. Те бяха много стари, почти мъртви”, каза Тръмп пред репортери във вторник. “Това е изявление на врага на Тръмп“, добави президентът на САЩ.

Той реагира по подобен начин в четвъртък на ново проучване от Училището за обществено здраве на Университета Колумбия. Проучването установи, че повече от 61% от инфекциите с COVID-19 и 55% от съобщените смъртни случаи – близо 36 000 души – биха могли да бъдат предотвратени, ако се предприети мерки за социално дистанциране една седмица по-рано.

“Колумбия е институция, която е много либерална”, заяви Тръмп пред репортери в четвъртък. “Смятам, че това е просто политически удар, ако искате да знаете истината.”

Тръмп отдавна е скептично настроен към науката – отхвърля климатичните промени, причинени от човека, като “измама”, обяснява, че шумът от вятърните турбини причинява рак и твърди, че упражненията могат да изчерпат крайното количество енергия на тялото. Това е част от по-големия скептицизъм срещу експертността и противодействието срещу “елитите”, които стават все по-популярни сред консервативната база на Тръмп.

Но подкопаването на доверието на американците в почтеността и обективността на учените е особено опасно по време на пандемия, когато обществеността разчита на своите лидери да разработят политики, базирани на най-добрата налична информация, заяви Лари Гостин, професор по право от университета в Джорджтаун, който е експерт в общественото здраве.

“Имаме пълно право да очакваме, че нашите лидери ще използват най-добрата наука, за да ни пазят и да ни защитават”, каза Гостин. “И така идеята, че отхвърлят обективна научна информация, която би могла да информира за политики, които имат последствия за живота или смъртта, е непосилна.”

Белият дом отхвърли отхвърли всичко това, отбелязвайки, че Тръмп спазва препоръките на служителите на общественото здравеопазване през голяма част от кризата.

Всяко предположение, че президентът не оценява научните данни или важната работа на учени, е очевидно невярно, както се доказва от многото решения, задвижвани от данни, които е взел за справяне с пандемията COVID-19, включително за ранно спиране на пътуванията, ускоряване на разработването на ваксини, издаване на 15-дневни и по-късно 30-дневни насоки за “забавяне на разпространението” и предоставяне на ясна и безопасна пътна карта на губернаторите, за да отворят отново Америка”, заяви говорителят на Белия дом Джъд Дир.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Находка! Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука открити край град Лом

Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078) откри екипът от археолози проучващ крепостта Алмус, при днешния град Лом. Археологическите пластове, където...

“Дюн”. В очакване на новия филм на режисьора Дени Вилньов

Новата екранизация на "Дюн" излиза в края на годината. В ocнoвнитe рoли щe видим някoи oт нaй-гoлeмитe aктьoри в мoмeнтa - Тимъти Шaлaмe, Рeбeкa Фъргюcън,...

Кафе Nespresso с неутрален въглероден отпечатък до 2022 г.

Компанията се ангажира да постигне пълна въглеродна неутралност по своята верига на доставки и през целия жизнен цикъл на своите продукти до 2022г. Тази нова...