меню

САЩ ще използва военна сила

Венецуела предупреди ООН за заплаха за прилагане на военна сила от страна на Съединените щати спрямо 5 ирански кораба, превозващи петрол за южноамериканската страна, съобщава RT.

В писмо до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш постоянният представител на Венецуела в ООН Самуел Монкада го определя като “военен акт, установен в международното право”.

Той посочва, че Вашингтон, като част от “кампанията за максимален натиск”, не допуска горивото да стигне до Каракас, за да облекчи настоящия недостиг в страната.

Монкада припомня и появила се в медиите информация, че Съединените щати могат дори да опитат да конфискуват иранските кораби с мотива, че те нарушават американското законодателство.

Това е ясен пример как правителството на САЩ иска да наруши международното право и да налага власт върху суверенитета на други независими държави, подчертава Монкада.

Той е категоричен, че всеки опит да се възпрепятства достъпът на тези кораби до пристанищата на Венецуела, показва грубо незачитане на Хартата на ООН и нормите на международното право и е ясно нарушение на принципите за свободна международна търговия.

Монкада настоя Съветът за сигурност на ООН “спешно да предприеме необходимите мерки, за да сложи окончателен край на престъпните и враждебни политики”, водени от Вашингтон, за да не се стигне до още по-сериозно обтягане на напрежението.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Находка! Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука открити край град Лом

Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078) откри екипът от археолози проучващ крепостта Алмус, при днешния град Лом. Археологическите пластове, където...

“Дюн”. В очакване на новия филм на режисьора Дени Вилньов

Новата екранизация на "Дюн" излиза в края на годината. В ocнoвнитe рoли щe видим някoи oт нaй-гoлeмитe aктьoри в мoмeнтa - Тимъти Шaлaмe, Рeбeкa Фъргюcън,...

Кафе Nespresso с неутрален въглероден отпечатък до 2022 г.

Компанията се ангажира да постигне пълна въглеродна неутралност по своята верига на доставки и през целия жизнен цикъл на своите продукти до 2022г. Тази нова...