меню

САЩ ще използва военна сила

Венецуела предупреди ООН за заплаха за прилагане на военна сила от страна на Съединените щати спрямо 5 ирански кораба, превозващи петрол за южноамериканската страна, съобщава RT.

В писмо до генералния секретар на организацията Антониу Гутериш постоянният представител на Венецуела в ООН Самуел Монкада го определя като “военен акт, установен в международното право”.

Той посочва, че Вашингтон, като част от “кампанията за максимален натиск”, не допуска горивото да стигне до Каракас, за да облекчи настоящия недостиг в страната.

Монкада припомня и появила се в медиите информация, че Съединените щати могат дори да опитат да конфискуват иранските кораби с мотива, че те нарушават американското законодателство.

Това е ясен пример как правителството на САЩ иска да наруши международното право и да налага власт върху суверенитета на други независими държави, подчертава Монкада.

Той е категоричен, че всеки опит да се възпрепятства достъпът на тези кораби до пристанищата на Венецуела, показва грубо незачитане на Хартата на ООН и нормите на международното право и е ясно нарушение на принципите за свободна международна търговия.

Монкада настоя Съветът за сигурност на ООН “спешно да предприеме необходимите мерки, за да сложи окончателен край на престъпните и враждебни политики”, водени от Вашингтон, за да не се стигне до още по-сериозно обтягане на напрежението.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Ограниченията за влизане в Гърция отпадат от утре на обяд

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12 ч. на обяд на 15 юни 2020 г., обявиха от българското външно...

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН

Русия и Китай предприеха действия в ООН срещу искане на Вашингтон, което може да върне всички санкции срещу Иран в Съвета за сигурност. Москва задейства 50-годишно международно...

Адвокатската кантора на Петя Славова брани ОПГ-то на Бобокови

Специализираният апелативен наказателен съд остави в ареста бизнесмена Атанас Бобоков и заместник-министъра на екологията Красимир Живков, както и обвиняемите Савов и Миховски. Единствено обвинения...