меню

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН

Русия и Китай предприеха действия в ООН срещу искане на Вашингтон, което може да върне всички санкции срещу Иран в Съвета за сигурност. Москва задейства 50-годишно международно правно мнение срещу действията на САЩ, информира “Ройтерс”.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и китайският му колега Уан И изпратиха писма до 15-членния Съвет за сигурност и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като САЩ заплашиха с бързо възстановяване на санкциите срещу Ислямската република според постигнатите договорености в ядрената сделка, макар че Вашингтон я напусна през 2018 г.

Лавров пише в писмото от 27 май, публикувано тази седмица, че САЩ действат “нелепо и недопустимо”.

Вашингтон заплаши да върне санкциите на ООН срещу Иран, ако Съветът за сигурност на ООН не удължи изтичащото през октомври оръжейно ембарго към ядрената сделка на Техеран със световните сили, което пречи на Ислямската република да разработи ядрени оръжия.

Посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт заяви миналата седмица, че скоро ще бъде разпространена проекторезолюция.

Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета за сигурност, вече сигнализираха, че са против удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран. Ако те блокират проекторезолюцията, Вашингтон ще се опита да използва мярка за бързо връщане на санкциите срещу Иран.

Китайският външен министър пише в писмо с дата 7 юни, че САЩ повече не са страна по ядрения договор с Иран след оттеглянето си и нямат право да настояват пред Съвета за сигурност да задейства мярката за бързо връщане на санкциите.

Ядрената сделка от 2015 г., която е одобрена и с резолюция на ООН, позволява връщане на санкциите срещу Иран, включително и оръжейното ембарго, ако Ислямската република наруши договора.

Лавров се позовава на мнение на Международния съд от 1971 г., според което фундаментален принцип на управление на международните отношения е това, че “страна, която се отказва или не изпълнява задълженията си, не може да бъде призната като запазваща правата, произтичащи от отношенията”.

Иран наруши части от ядрения договор в отговор на оттеглянето на САЩ и връщането на американските санкции. САЩ твърдят, че могат да задействат бързо връщане на санкциите, защото резолюцията от 2015 г. все още споменава страната като участник. Дипломати коментират, че Вашингтон вероятно ще се изправи пред много тежка битка.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Находка! Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука открити край град Лом

Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078) откри екипът от археолози проучващ крепостта Алмус, при днешния град Лом. Археологическите пластове, където...

“Дюн”. В очакване на новия филм на режисьора Дени Вилньов

Новата екранизация на "Дюн" излиза в края на годината. В ocнoвнитe рoли щe видим някoи oт нaй-гoлeмитe aктьoри в мoмeнтa - Тимъти Шaлaмe, Рeбeкa Фъргюcън,...

Кафе Nespresso с неутрален въглероден отпечатък до 2022 г.

Компанията се ангажира да постигне пълна въглеродна неутралност по своята верига на доставки и през целия жизнен цикъл на своите продукти до 2022г. Тази нова...