меню

Пряката слънчева светлина унищожава COVID-19

Високата температура и влажност, както и пряката слънчева светлина, бързо унищожават новия коронавирус както във въздуха, така и на различни повърхности.

„Най-забележителното ни наблюдение е, че пряката слънчева светлина има силен ефект и води до смъртта на вируса както на различни повърхности, така и във въздуха. Наблюдаваме подобен ефект при [висока] температура и влажност. Увеличаването им е пагубно за вируса“, заяви той.

Според него, когато е изложен на пряка слънчева светлина, температура от 21 до 24 градуса по Целзий и влажност 80%, вирусът започва да умира по повърхност след две минути. При същите условия коронавирусът започва да се разпада във въздуха в рамките на минута и половина.

Присъствайки на брифинга, американският президент Доналд Тръмп предположи, че ако „тялото [на заразения човек] е изложено на мощна ултравиолетова светлина“ или „светлината се подава вътре в тялото през кожата“, това ще има „дезинфекционен ефект“, а коронавирусът „ще изчезне след минута“. „Както казахте, предстоят още тестове“, завърши Тръмп, обръщайки се към Брайън.

Световната здравна организация предупреждава на уебсайта си, че „продължителното излагане на хората на слънчева ултравиолетова радиация може да доведе до остри и хронични последствия за здравето – за кожата, очите и имунната система”. В най-сериозните случаи може да се развие рак на кожата и катаракта.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Ограниченията за влизане в Гърция отпадат от утре на обяд

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12 ч. на обяд на 15 юни 2020 г., обявиха от българското външно...

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН

Русия и Китай предприеха действия в ООН срещу искане на Вашингтон, което може да върне всички санкции срещу Иран в Съвета за сигурност. Москва задейства 50-годишно международно...

Адвокатската кантора на Петя Славова брани ОПГ-то на Бобокови

Специализираният апелативен наказателен съд остави в ареста бизнесмена Атанас Бобоков и заместник-министъра на екологията Красимир Живков, както и обвиняемите Савов и Миховски. Единствено обвинения...