меню

Продажбите на автомобили в САЩ вече пострадаха силно заради коронавируса

Кризата, причинена от разпространението на коронавируса, доведе до сериозни загуби на американския автомобилен пазар, сочат данни за продажбите на компании на територията на САЩ за първото тримесечие на 2020 г., пише Der Spiegel.

Продажбите на лидера на американския автомобилния пазар General Motors (GM) намаляха със 7% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на предходната година. Кризата около коронавируса в САЩ започна през март, като автомобилната компания не съобщава никакви отделни данни конкретно за този период. Ясната загуба за тримесечието показва колко негативна е ситуацията. Това обезпокои инвеститорите, което доведе до временно понижение на цените на акциите на GM на борсата в САЩ с над 7%.

През последните три месеца компанията Fiat Chrysler е продала 10% по-малко автомобили на американския пазар. Вторият най-голям автомобилен производител в САЩ Ford не иска да представи данни за своите продажби засегa.

Volkswagen е продала 75 075 автомобила в САЩ през последните три месеца, с 13% по-малко, отколкото през предходната година. Продажбите са нараснали с 9,4% от януари до февруари, преди да паднат с 42% през март заради разпространението на Covid-19. Сега акцентът пада върху възможно най-голямата стабилност за клиентите, служителите и търговците, заяви мениджър продажби в компанията Дънкан Мовасаги.

Производителят на спортни автомобили Porsche, дъщерно дружество на Volkswagen Group, вече ясно усети кризата. С 11 994 продадени автомобила Porsche регистрира спад в продажбите с 20% спрямо същия период на миналата година. Както в Европа, така и в САЩ много търговци трябваше да прекратят дейност. Въпреки краткосрочната несигурност Porsche обмисля да предложи сигурност и помощ на всички свои служители и клиенти, заяви директорът на компанията за Северна Америка Клаус Зелмер.

BMW също регистрира значителен спад в продажбите – около 35% за дъщерната марка MINI, докато компанията майка BMW отбеляза спад от около 15%.Опустошителните последици от коронавирусната пандемия за автомобилния бранш станаха още по-ясни за производителите, които публикуват месечни отчети за продажбите – през март Hyundai отчете спад в продажбите на нови автомобили в САЩ с 43% спрямо 2019 г. Mazda и Mitsubishi претърпяха загуби съответно от 42% и 52%.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Ограниченията за влизане в Гърция отпадат от утре на обяд

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12 ч. на обяд на 15 юни 2020 г., обявиха от българското външно...

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН

Русия и Китай предприеха действия в ООН срещу искане на Вашингтон, което може да върне всички санкции срещу Иран в Съвета за сигурност. Москва задейства 50-годишно международно...

Адвокатската кантора на Петя Славова брани ОПГ-то на Бобокови

Специализираният апелативен наказателен съд остави в ареста бизнесмена Атанас Бобоков и заместник-министъра на екологията Красимир Живков, както и обвиняемите Савов и Миховски. Единствено обвинения...