меню

Лазери може да заменят иглите на инжекциите

Инжекциите са сред стряскащите елементи от оборудването на лекарите, като между 10% и 20% от американците имат фобия от тях. Това е опасно, защото ги отказва от изследвания и лечения и увеличава рисковете за здравето им, отбелязва онлайн изданието Engadget.

От доста време има т.нар. безиглени инжекции. Те използват различни методи, за да впръскват лекарството през порите на кожата. Най-често се разчита на сгъстен газ, който изстрелва миниатюрни капки от лекарството.

Този тип инжекции имат повече предимства от традиционните, казва Джереми Марстън от техническия университет на Тексас. Те могат да се персонализират, а промяната на диаметъра на потока от капки влияе пряко на това колко дълбоко ще навлязат в кожата и колко бързо ще се обработят от тялото.

Учени от института Wyss са разработили и подобрена версия на безиглената инжекция. За целта се използва лазер, който да се използва за разпръскване на течността на малки капки.

Повечето лазери обаче са доста големи и съответно неподходящи за инжекция. Учените от Wyss са използвали лазер с непрекъсната вълна, вместо пулсации. Той е по-малък и евтин, но успява да изстереля миниатюрните капки със скорост 260 метра в секунда на дълбочина 5мм в кожата.

А за хората, които самата мисъл за каквато и да е инжекция е плашеща, учени от Станфорд и Масачузетския технологичен институт (MIT) разработват и “умни лекарства” с микроигли, които всъщност са специални макромолекули.

При поглъщане на хапчето, то се разтваря в стомаха, а макромолекулите се полепят по чревния тракт и се абсорбират. Така лекарството отново достига до тялото, без болка и без да се обработва от стомаха. Подобен метод може да е от полза за лечение на диабет например и да намали значително нужните инванзивни процедури, които болен от диабет трябва да извършва ежедневно.

Технологията е доста нова, като тепърва предстоят тестове с хора. Това трябва да се случи в рамките на следващите около две години и след това да премине сертификация през здравните власти. Ще отнеме време, но има потенциал традиционните инжекции постепенно да стават по-рядък инструмент в арсенала на лекарите.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Ограниченията за влизане в Гърция отпадат от утре на обяд

Гърция ще пропуска български граждани през границите си без ограничения и карантина от 12 ч. на обяд на 15 юни 2020 г., обявиха от българското външно...

Русия и Китай защитават Иран от САЩ в ООН

Русия и Китай предприеха действия в ООН срещу искане на Вашингтон, което може да върне всички санкции срещу Иран в Съвета за сигурност. Москва задейства 50-годишно международно...

Адвокатската кантора на Петя Славова брани ОПГ-то на Бобокови

Специализираният апелативен наказателен съд остави в ареста бизнесмена Атанас Бобоков и заместник-министъра на екологията Красимир Живков, както и обвиняемите Савов и Миховски. Единствено обвинения...