меню

Какво е известно и какво не е за безсимптомните случаи на COVID-19

Има много хора, които са заразени, без да знаят това.

Дори хората, които в крайна сметка изпитват често срещаните симптоми на COVID-19, не започват да кашлят веднага от момента, в който се заразява.

Уилям Петри (William Petri), професор по медицина и микробиология в Университета на Вирджиния, специалист по инфекциозни заболявания, преглежда какво е известно и какво не е за безсимптомните случаи на COVID-19.

Колко често хората се заразяват и се борят с вируса, без да знаят това?

Често се среща заразяване без никакви симптоми.

 

“Моите колеги и аз открихме, че организмът може да се пребори с много инфекции, без човекът да го разбере. Например, когато внимателно проследихме деца за инфекция от паразита Cryptosporidia, един от основните причинители на диарията, почти половината от тези с установени инфекции не показаха никакви симптоми“, споделя проф. Петри.

При случаите на грип, изчисленията са, че от 5 до 25 процента от инфекциите протичат без симптоми.

“В по-голямата си част симптомите всъщност са страничен ефект от борбата на организма с инфекцията. Нужно е известно време на имунната система да организира тази защита, така че някои случаи е по-подходящо да се смятат за предсимптомни, а не за безсимптомни”, обяснява проф. Петри.

 

Как някой може да разпространи коронавирус, ако не кашля и киха?

Всички се опасяват от капчиците, които се разпръскват от кашлица или кихане на пациент с коронавирус. Те са основната причина здравните власти предложиха всички да носят маски.

Но вирусът може да се разпространява и чрез нормалните издишвания и вдишвания, с които могат да разнасят мънички капчици, съдържащи вируса. Само с дишане вирусът може да разпространи на няколко метра.

Разпространението може да стане и от замърсени с коронавирус повърхности чрез докосване на заразен човек – като дръжки, парапети, бутони на асансьори, колички и кошници в супермаркетите.

Колко заразен може да бъде човек без симптоми?

Ако сте имали контакт с човек с COVID-19, трябва да бъдете под карантина за целия 14-дневен инкубационен период. Дори и да се чувствате добре, все пак може да разпространите коронавируса сред други хора.

Наскоро бе установено, че вирусът присъства във високи нива в дихателните секрети през “предсимптомния” период, който може да продължи дни и често повече от седмица преди треската и кашлицата, характерни за COVID-19.

Тази способност на вируса да се предава от хора без симптоми е основната причина за пандемията.

При безсимптомна инфекция може ли някой все пак да има антитела срещу SARS-CoV-2 в кръвта си?

Повечето хора изработват антитела след възстановяване от COVID-19, вероятно дори и такива без симптоми. От това, което учените знаят за други коронавируси, е разумно да се предположи, че тези антитела ще представляват някаква за защита срещу повторна инфекция.

Но засега нищо не се знае със сигурност.

Неотдавнашни серологични изследвания в Ню Йорк, които проверяват кръвта на хората за антитела срещу SARS-CoV-2, показват, че най-много един от петима жители може да е бил инфектиран по-рано с COVID-19. Имунната им система се е преборила с коронавируса, независимо дали са знаели, че са заразени или не – а мнозина очевидно не са и подозирали.

Колко често се среща безсимптомната инфекция в COVID-19?

Никой не знае със сигурност и за момента няма общовалидни доказателства, а данните варират в широки граниоци.

Например в старчески дом в щата Вашингтон с общо установени към 18 март 167 потвърдени случая на Covid-19 на обитатели на дома, персонал и посетители на дома. Само 7 обитатели на дома не са документирани със симптоми, а трима души, които са тествали положително, никога не са се разболяли от COVID-19.

Когато лекарите тестват 397 души, пребиваващи в приют за бездомни в Бостън, 36% се оказват с положителни проби за COVID-19 – и никой от тях не се е оплакал от някакви симптоми.

В случая на японски граждани, евакуирани от Ухан, Китай и тествани за COVID-19, 30% от заразените са били безсимптомни.

Италианско проучване, още не преминало партньорска проверка, установи, че 43% от хората, които с положителен тест за COVID-19 , не показват симптоми.

За съжаление, изследователите не откриват какво предопределя колко потенциално от заразените ще са със и без симптоми.

Тестовете за антитела в различни части на САЩ добавят още доказателства, че голяма част – вероятно някъде от около 10 до 40 процента – от заразените може да не проявят симптоми.

Безсимптомните инфекции на SARS-CoV-2 изглежда са чести, а това ще продължи да усложнява усилията за контрол над пандемията.

***

Авторът Уилям Петри е професор по медицина в Университет на Вирджиния.

Тази статия е публикувана за първи път в The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Възможно ли е спиране на стареенето?! Вечна младост?! Генетик разработва средство за удължаване на живота с 30-50 години

Испанският учен Хуан Карлос Исписуа Белмонте, който работи в Института за биологически изследвания Сoлк в Сан-Диего, САЩ, провежда изследвания, които в перспектива могат да...

Американски изследователи: Шимпанзетата, като хората, с напредването на възрастта, подбират по-внимателно приятелите си

Американски изследователи, проучили шимпанзета в резерват в Уганда и установили, че и те, досущ като хората, започват да подбират по-внимателно приятелите си с напредването...

Днес е Димитровден! Почитаме паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец

На 26 октомври българската православна църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец. Празникът е наричан от народа Димитровден. Димитрий се е родил в трети...