меню

Хидроксихлорохинът е безполезен срещу вируса и повишава риска от смърт

Проучване на близо 100 000 пациенти с коронавирус не показва полза от лечението им с антивирусните лекарства хидроксихлорохин и хлорохин и дори увеличава вероятността те да починат в болница.

Хидроксихлорохинът обикновено се използва за лечение на артрит, което приемаше президентът на САЩ Доналд Тръмп. Хлорохинът е евтино лекарство срещу малария, което широко се препоръчва по медиите от френския вирусолог Дидие Раулт.

Но и двете лекарства могат да предизвикат потенциално сериозни странични ефекти, особено сърдечна аритмия.

И нито един от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, не е получил подобрение от приема на лекарствата, показва проучване, публикувано в петък в The Lancet.

Преглеждайки данните на 96 000 пациенти в стотици болници, изследователите откриват, че прилагането на лекарствата всъщност увеличава риска от смърт.

Те сравняват резултатите от четири групи: лекувани само с хидроксихлорохин, само с хлорохин, а след това две групи дават съответните лекарства в комбинация с антибиотици.

Използвана е и контролна група пациенти, на които не са назначени тези лечения.

В края на периода на проучване около девет процента от хората в контролната група са починали.

От лекуваните само с хидроксихлорохин или хлорохин, са починали съответно 18% и 16,4%.

А тези, които получават всяко лекарство в комбинация с антибиотици, умират дори повече: 22,8% с хлорохин и 23,8% с хидроксихлорохин.

Авторите изчисливат, че лекарствата поставят пациентите с до 45 % по-висок риск от смърт от COVID-19 в сравнение с основните здравни проблеми.

“Лечението с хлорохин или хидроксихлорохин не е от полза за пациентите със COVID-19”, коментира Мандип Мехра (Mandeep Mehra), водещ автор на проучването и изпълнителен директор на Центъра за напреднали сърдечни заболявания в болница BWH на Медицинското училище Харвард в Бостън.

“Вместо това, нашите открития предполагат, че това може да е свързано с повишен риск от сериозни сърдечни проблеми и повишен риск от смърт.”

Любимото на политиците лекарство

Въпреки ентусиазма на Тръмп да използва хидроксихлорохин за лечение на COVID-19, Администрацията по храните и лекарствата на собственото му правителство предупреждава за употребата му.

Бразилският министър на здравеопазването в сряда препоръча използването на хлорохин и хидроксихлорохин за лечение дори на леки случаи на COVID-19.

Великобритания е поръчала хидроксихлорохин на стойност 35 милиона лири (76.4 милиона лева), въпреки многобройните проучвания, показващи, че е неефективен при лечението на COVID-19 и дори може да бъде по-опасен, отколкото да не се прави нищо.

България започна производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин.

„Няколко държави се обявиха за използването на хлорохин и хидроксихлорохин, самостоятелно или в комбинация, като потенциални лечения за COVID-19“, коментира Франк Рушицка (Frank Ruschitzka), директор на Центъра за сърдечни болести в Университетската болница Цюрих и съавтор на изследването.

“Сега от нашето проучване знаем, че вероятността тези лекарства да подобрят резултатите при COVID-19 е много ниска.”

Стивън Грифин, доцент в Медицинското училище на Университета в Лийдс, заяви, че изследването, публикувано в Lancet е „потенциално забележително проучване за терапията на COVID-19“.

“Показанията са, че тези лекарства със сигурност не трябва да се използват извън тестови условия, където пациентите могат да бъдат проследявани за усложнения”, отбелязва Грифин, който не е участвал в проучването.

„Ясно е, че одобрените от високопоставени лица препоръки за приемането на тези лекарства без клиничен надзор са едновременно погрешни и безотговорни“.

Справка: Mehra MR Desai SS Ruschitzka F Patel AN, Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis.
Lancet. 2020; (published online May 22.) doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31180-6

ИзточникHydroxychloroquine shows no virus benefit, raises death risk: study, МedicalХpress

Подобни статии

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Instagram

Популярни

Находка! Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука открити край град Лом

Три златни монети на византийския император Михаил VII Дука (1071-1078) откри екипът от археолози проучващ крепостта Алмус, при днешния град Лом. Археологическите пластове, където...

“Дюн”. В очакване на новия филм на режисьора Дени Вилньов

Новата екранизация на "Дюн" излиза в края на годината. В ocнoвнитe рoли щe видим някoи oт нaй-гoлeмитe aктьoри в мoмeнтa - Тимъти Шaлaмe, Рeбeкa Фъргюcън,...

Кафе Nespresso с неутрален въглероден отпечатък до 2022 г.

Компанията се ангажира да постигне пълна въглеродна неутралност по своята верига на доставки и през целия жизнен цикъл на своите продукти до 2022г. Тази нова...